Aaah… de slechte reputatie van diepgevroren producten: ze hebben geen smaak meer, ze zijn hun voedingswaarde kwijt, ze hebben helemaal geen textuur meer! Maar is dat wel zo?
Het bewaren van voedingsmiddelen door gebruik van vrieskou dateert niet van gisteren. Al in de oudheid werd sneeuw gebruikt voor bederfelijke voedingswaren. En als u een Eskimo als vriend hebt, dan zal die u graag alle geheimen vertellen van het invriezen zonder verlies van voedings- of smaakeigenschappen!
Wij moeten onderscheid maken tussen het zelf invriezen thuis en het industriële invriezen. Dat zit hem in de temperaturen. Zelf invriezen brengt het voedingsmiddel op een temperatuur van -26°C, waarbij de temperatuur heel langzaam zakt (24 u). Dat proces vermindert de kwaliteit van het product want het water dat het bevat, wordt omgezet in grote ijskristallen die het perforeren en zo de voedingswaarde en de smaak aantasten.
Wat de bacteriën betreft, het invriezen liquideert ze niet maar stopt hun verdere ontwikkeling.
Het industriële diepvriezen volgt hetzelfde procedé maar onderwerpt de producten heel snel aan een veel lagere temperatuur die zich situeert tussen -35° en -196°C. De opslag gebeurt nadien aan een temperatuur van maximaal -18°C.
Door de snelheid waarmee de producten worden ingevroren, verandert het water in onooglijk kleine ijskristallen die noch de voedingswaarde, noch de textuur of de smaak van de cellen van het product aantasten.
De kwaliteit van een ingevroren product hangt af van het verse product. Een ingevroren rijpe groente is altijd beter – op het gebied van voedingswaarde en smaak – dan een groente die te vroeg geoogst werd en die men soms koopt in een supermarkt. Wij zouden graag 365 dagen per jaar 100% verse producten consumeren, maar daar hebben we niet altijd de mogelijkheid en het geld voor. Een goed diepvriesproduct kan in een oogwenk een beetje zon brengen op uw bord. Het zou zonde zijn om dat te missen.
Alle producten die bestemd zijn om in te vriezen, worden de dag zelf geoogst, gevist, gesorteerd, gewassen en versneden. Geen kans dus dat hun kwaliteit wordt aangetast. Dat steekt fel af tegen verse producten die tot 45% van hun voedingswaarde kunnen verliezen tijdens het transport en de distributie.
Onze tips voor een perfect gebruik van ingevroren producten:
Nooit, maar dan ook nooit, een ontdooid product opnieuw invriezen. Behalve wanneer u doodziek wil worden want opnieuw invriezen, betekent de ontdooide bacteriën vermenigvuldigen met duizend.
Grote stukken vlees kan men langer bewaren dan kleine stukken: 18 maanden tegen 8 maanden.
Gebruik de koelkast of de microgolfoven om voedsel te ontdooien, nooit de kamertemperatuur (u riskeert opnieuw ziek te worden).
Doe geen kruiden op diepgevroren voedsel, de textuur lijdt er onder. Concreet voorbeeld: voeg geen olie toe aan uw diepgevroren frieten in de Actifry, ze zullen zacht van binnen en knapperig aan de buitenzijde zijn!