Mij abonneren op de newsletter Menu back

In mei maak je iedereen blij met de aardbei!

Publié le 12 août 2016

Vandaag hebben we het over de aardbei, dat kleine fruit dat iedereen lust en die we tot ster van de maand uitroepen!

Zelfs al vinden we sporen van de aardbei in de oudheid, het zijn vooral de indianen die hebben bijgedragen tot de teelt van dit fruit met een bijzonder aspect. Tussen de 16e en de 18e eeuw hebben botanisten van alle nationaliteiten jonge aardbeiplanten van het Amerikaanse continent meegebracht naar Europa en Groot-Brittannië. Na allerlei experimenten (planten van een aardbeiplant uit Chili bij een aardbeiplant uit Virginia, poging tot reproductie van het Amerikaanse klimaat op Engelse grond, ontdekking van de onvruchtbaarheid van mannelijke planten), slaagden de Engelsen erin de aardbei te kweken zoals we die vandaag kennen. Thank you, gentlemen!
Californië is absolute wereldleider op het gebied van aardbeienteelt, gevolgd door Turkije en Spanje. Zelfs het Waalse stadje Wépion haalt een mooie plaats… en wijdde bovendien een museum aan de aardbei.

Laten we ons even amuseren met enkele namen van variëteiten: Cléry, de koningin voor uw taart; Ciflorette, ideaal met mascarpone en basilicum; Gariguette, langwerpig en lichtelijk zuur, perfect bij ijskreem; Mara des bois, die het langst bloeit, zelfs wanneer het al koud wordt; Selva, de meest rode en zelfs licht paarsachtige; en misschien de bekendste van allemaal: de mooie Charlotte.

Naast een voedingswaarde die niet meer hoeft aangetoond, is de aardbei ook een aanbrenger van vitamines en een echte opsteker voor ons immuunsysteem. 150 gram aardbeien dekt al de dagelijkse behoefte aan vitamine C en dat is precies de portie die we gewoonlijk eten. Bingo! Het rode fruit bevat verder ook vitamine A en vitamine B9, beter bekend als foliumzuur, belangrijk voor zwangere vrouwen. (Moeilijk om de weerstaan aan de – soms nachtelijke – verleiding… “Schat, ik heb zin in aardbeien…” Herhaal dan als een mantra: “B9, dat is goed voor de baby”, dat helpt om op te staan).
De antioxidanten in de aardbei verlagen het risico op kanker en met daarnaast zijn top 3 sporenelementen, KMC (Kalium voor het zenuwstelsel, Magnesium tegen de stress en Calcium voor het beendergestel), is het wetenschappelijk bewezen dat de aardbei op en top gezond is. Dus, iedereen naar de winkel!

Nog enkele tips vooraleer u een of enkele bakjes gaat kopen: om verlies aan smaak en vitamines te vermijden, verwijdert u de steeltjes pas na het wassen. Bewaar ze – maximaal 3 dagen – in hun bakje in de groentebak van uw koelkast. Aardbeien lenen zich minder om in te vriezen. Dus als uw ogen groter waren dan uw buik, denk dan aan het maken van confituur (voor het plezier van klein en groot)!

En wanneer u terug thuis bent met uw bakjes vol mooie aardbeien, aarzel dan niet om een flink handvol te voorzien voor het snackmandje van uw Actifry. Serveer ze lauw… gewoon heerlijk. En een dubbele bonus ‘goed voor uw gezondheid’ gegarandeerd!