Mij abonneren op de newsletter Menu back

Food pairing, een revolutie voor onze manier van eten!

Publié le 12 August 2016

Kookprogramma’s, kookwedstrijden op tv, documentaires en films over kokerellen, niemand ontsnapt eraan. Momenteel is bijna iedereen op zoek naar een meer avontuurlijke, meer gedurfde en zelfs revolutionaire keuken. Kortom, een keuken die smaak met innovatie combineert. U droomt ervan? Food pairing heeft het gedaan.

Foodpairing is een concept waarbij door middel van geuren en aromaprofielen gekeken wordt naar welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Of hoe onwaarschijnlijke voedingsmiddelen combineren die identieke chemische combinaties en smaaklogica delen.

Het Engelse woord ‘food pairing’ is er niet toevallig gekomen, want we danken het concept aan de Engelse sterrenchef Heston Blumenthal. Terwijl hij in zijn keuken aan het experimenteren was, op zoek naar hartige ingrediënten die perfect te combineren zijn met chocolade, ontdekte hij per toeval dat kaviaar en witte chocolade als het ware voor elkaar geschapen zijn. Zijn nood aan wetenschappelijke verantwoording voor dit ongewoon huwelijk bracht hem bij François Benzi van Firmenich, een Zwitserse onderneming die voedingsaroma’s en -smaken produceert. Benzi analyseerde de geurcomponenten van de twee producten en vergeleek ze. En wat bleek? Zij hadden tal van aroma’s met elkaar gemeen. Deze obsessie voor geuren is te verklaren wanneer men weet dat bij een experiment met een nieuw culinair gerecht, het oordeel voor 20% op de smaak is gebaseerd en voor 80% op de geur en de aroma’s. Het duo (Blumenthal en Benzi, niet kaviaar en witte chocolade) verlengde zijn samenwerking en testte nog meer ingrediënten die dezelfde aroma’s delen. De Food Pairing was geboren.

We moesten wachten tot 2007 en een mondiaal gastronomisch evenement, vooraleer bezoekers toegang kregen tot een website waarop ze een ingrediënt konden kiezen en ontdekken welke andere onverwachte ingrediënten ermee samengaan.

Sinds hun eerste revelatie hebben Blumenthal en Benzi ons verder verrast met verschillende combinaties zoals:
Varkenslever en jasmijn
Gekarameliseerde bloemkool en cacao (uw kroost zal om meer groenten vragen!)
Oester en kiwi
Ananas, roquefort en witte wijn


Sindsdien leeft food pairing niet enkel in de keuken van grote chefs maar ook in onze keukens. Zin om de theorie te toetsen aan de praktijk? Laat ons even gek doen!
Wij hebben de combinatie zalm – zoethout geprobeerd in de Actifry:
Vul de rug (bovenkant) van de zalm met zoethoutstokjes. Duw ze erin en laat enkel de kop uitsteken.
5 minuten garen in de mand van Actifry en hop, proeven maar!
Gemakkelijk, snel en heeeeerlijk!