Mij abonneren op de newsletter Menu back

Gegrild vlees : slecht voor de gezondheid ?

Publié le 12 August 2016

Juni is de aanloop naar de zomer maar wat het weer betreft, zijn we niet echt verwend geweest. Niettemin hadden heel wat mensen toch al hun barbecue geïnstalleerd! Over de gezelligheid hoeven we het niet meer te hebben, daar is iedereen het over eens, maar aan de andere kant: is de barbecue gevaarlijk voor onze gezondheid?

We zijn altijd op zoek naar waarheden als het gaat om onze gezondheid en we bekijken even samen de mogelijke kwalijke gevolgen van vlees dat gegrild is op de barbecue.

Om te beginnen enkele wetenschappelijke feiten over deze bakmethode die even oud als zomers is: bij het gebruik van een brandstof als kolen of hout, komen chemische substanties vrij die potentieel kankerverwekkend zijn en die zijn vooral aanwezig in de vlammen. Deze substanties, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (‘paks’ voor meer ingewijden), bestaan onder meer uit benzopyreen, dat in grote concentraties long-, lever- en huidkanker kan veroorzaken, een feit dat als bewezen wordt beschouwd.

Wanneer men vlees op de gril van de barbecue legt, dan komt er vet vrij dat op de gloeiende kolen valt. Dat veroorzaakt kleine vlammetjes waaruit benzopyreen vrijkomt dat het vlees impregneert. En wie door rook geïmpregneerd vlees zegt, zegt tegelijk verontreinigd vlees! Ook brochettes klaarmaken in de vlammen is uit den boze, gezien de massieve concentratie van ‘paks’.
Om een kleine vergelijking te geven, de ‘paks’ worden ook geproduceerd door de rook van sigaretten en een steak die gebakken wordt op houtskool kan het paks-equivalent bevatten van 600 sigaretten. Niet zo goed dus voor de gezondheid.

Maar laat ons niet onmiddellijk in paniek slaan en onze barbecue hals over kop verkopen. Het is een kwestie van keuzes, waakzaamheid, frequentie en diversiteit.
Denk er aan om nooit of nimmer uw vlees te garen in de vlammen zelf en geef de voorkeur aan vetarme producten(zoals kip of witte vis). Er bestaan tal van alternatieven om uw feestmaal niet te vergallen zoals de verticale barbecue. Hij daagt de zwaartekracht uit maar verhindert dat het vlees volledig geïmpregneerd wordt door de rook, doordat die rechtstreeks in de lucht verdwijnt (de rook, niet het vlees).
Blijft u een fervent gebruiker van een barbecue van het oude type, wacht dan met grillen tot de gloeiende kolen bedekt zijn met witte as.

Ten slotte is er het ultieme alternatief dat elke blootstelling aan schadelijke substanties vermijdt en dat is de Actifry. Daar komen helemaal geen kwalijke gevolgen bij kijken. En hij bakt ook vlees. Met de Actifry Smart, de jongste telg van de SEB-familie, gaat het garen sneller dankzij de kracht van de hete lucht, en intelligent want u kunt vanop afstand het garen volgen. Gedaan met het heen en weer draven naar de barbecue! Geen vlammen, geen ‘paks’, geen verkoold vlees maar een sappig vlees, verwende smaakpapillen, een gezonde bereiding en… regen en wind kunnen nooit spelbreker zijn!