Mij abonneren op de newsletter Menu back

De voedselallergieën: de kwalen van deze eeuw onder de loep!

Publié le 12 August 2016

Gluten, lactose, allergie, intolerantie, het zijn woorden die een plaats hebben ingenomen in onze dagelijkse woordenschat. Het is een complex gebied dat ons bord ondermijnt. We proberen wegwijs te geraken…

Wanneer ons lichaam een virus ontdekt, dan reageert het normaal met antilichamen. Maar wanneer we een allergeen voedingsmiddel opnemen, dan slaat ons lichaam tilt en valt een van de proteïnen aan van het voedingsmiddel, die het beschouwt als indringer, met immunoglobuline E, wat ernstige reacties kan veroorzaken: huidaandoeningen (eczema) of ademhalingsmoeilijkheden (astma), maar ook een anafylactisch shock die kan leiden tot de dood.

Er is een subtiel verschil tussen allergie en intolerantie. Terwijl de allergie ons immuunsysteem activeert voor het aanmaken van antilichamen (Ig E), veroorzaakt de intolerantie een reactie van het metabolisme. Zij hyper-sensibiliseert ons spijsverteringssysteem en reageert met het antilichaam immunoglobuline G (Ig G). De symptomen van een intolerantie kunnen ook huidaandoeningen of ademhalingsmoeilijkheden zijn en/of problemen met de spijsvertering, maar ze zullen nooit leiden tot een potentieel dodelijke reactie. Dat betekent niet dat een intolerantie het dagelijkse leven gemakkelijker maakt. Men leert er mee leven (of men vermijdt het ‘schuldige’ voedingsmiddel). Een streepje zon in de wereld van de lactose-intolerantie: het innemen van lactase vergemakkelijkt de vertering van melkproducten.

Allergieën worden meestal duidelijk voor de leeftijd van 4 jaar. De meest courante bij kinderen zijn lactose of de proteïne van koemelk (caseïne), en eieren (een allergie die bij het opgroeien kans maakt te verdwijnen).
Maar dan zijn er ook nog de noten, de schelpdieren, de zeevruchten…
Interessant om weten: in Japan is de meest verspreide allergie de rijstallergie, en in Scandinavië de visallergie. Een gevarieerde voeding is dus altijd aan te raden!

Wanneer u denkt dat u intolerant of allergisch bent voor een voedingsmiddel, dan kunt u best opteren voor een duidelijke diagnose. Ga naar een allergiecentrum voor een reeks testen: bloedafname, huidtest (de huid wordt in contact gebracht met een concentraat van het voedingsmiddel) en orale provocatietest (inname van een voedingsmiddel en spontane analyse van de resultaten door medisch personeel). Na vaak lange onaangename momenten, zal elke potentiële allergie ontdekt worden en daarna kunt u uw dieet navenant aanpassen. Essentieel is dat u medisch wordt opgevolgd, hetzij door een allergoloog en/of een voedingsdeskundige. Vermijd uiteraard de voedingsmiddelen die u last bezorgen en diversifieer uw voeding zoveel mogelijk. Dat wordt heel gemakkelijk wanneer u een Actifry bezit, met tientallen recepten die iedereen aan zijn eigen dieet kan aanpassen!