Mij abonneren op de newsletter Menu back

Biologische plantaardige olie, de nieuwe ‘star’ van uw friteuse

Publié le 12 August 2016

Olie op onze salade, olie in de pan, olie in onze friteuse… Olie is niet weg te denken uit ons dagelijkse leven.
Deze keukenkampioenen zijn rijk aan vitamines en dat vraagt om een nadere kijk op deze keukengezel met een heilzame werking!

Olie is een vette vloeibare stof die men wint uit planten waarvan de zaden, noten of het fruit lipiden bevatten.
Er overheersen twee fabricatietypes: de mechanische methode die de zogenaamde ‘vierge’ olie geeft en die men verkrijgt na één koude persing. En de industriële methode die geraffineerde olie voortbrengt, verkregen door persing, winning op hoge temperatuur met behulp van solvents en raffinage, een heel programma!
En om de informatie aan te vullen met een snuifje geschiedenis: keukenoliën werden oorspronkelijk gecreëerd voor het bewaren van vlees. Biologie uit de tijd van toen!

Maar waarom zou u de voorkeur geven aan een biologische olie?
Ziehier 3 stevige redenen:
Biologische olie bevat geen extracten van genetisch gemanipuleerde planten en ook geen solvents of chemische producten. Dus geen risico dat plots een derde arm begint te groeien aan uw lichaam.
Een biologische olie wordt anders gefabriceerd dan een conventionele olie en zij behoudt alle voedingsstoffen.
Een biologisch product komt doorgaans voort uit de fair trade, wat betekent dat de producent een eerlijke prijs heeft gekregen. En zo is iedereen tevreden.

Is plantaardige olie zo perfect als men laat uitschijnen?
De olie van olijven (eerlijk gezegd onze favoriet), zonnebloemen, aardnoten, amandelen, koolzaad, noten, soja… is alomtegenwoordig bij onze gerechten maar kan ook een vijand worden bij verkeerd gebruik. Bij hoge temperaturen zouden sommige oliën (zonnebloem of maïs) kankerverwekkende stoffen afgeven. Hetzelfde geldt voor de olie in de friteuse die gebruikt en steeds opnieuw hergebruikt wordt… Actifry schakelt dat probleem uit met zijn frieten versie 2.0: een lepel olie volstaat en er is geen hergebruik.
Resultaat: knapperige frietjes die goed zijn uw gezondheid.
Dus ja, toch perfect!